Eğitim çalışanları sorunlarını Bakan Tekin’e iletti
ANKARA (İGFA) –Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz’un da katıldığı ziyarette, eğitim kadrolarının sorunları ve analiz önerileri masaya yatırıldı.
Mehmet Akif İnan Vakfı’nın depremzede öğretmenlerin çocuklarına yönelik bir proje yürüttüğünü belirten Ali Yalçın, “Vakfımız, depremzede öğretmenlerin çocuklarına eğitim desteği sağlamak amacıyla bir proje hazırladı. Faydalanıcılara ulaşılmasında bakanlığın desteğini talep ediyoruz” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’ndaki eksikliklerin ve yanlışların düzeltilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. , aday öğretmenlik ve mesleki adımların sağlıklı bir şekilde işlemesi için iptal kararı çerçevesinde yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
2023 mesleki seviye yazılı sınavına 50 binden fazla öğretmenin başvurduğunu kaydeden Yalçın, bakanlığın mevcut süreci öğretmenleri mağdur etmeden tamamlaması gerektiğini belirtti.
İptal kararının, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nu bir bütün olarak ele almak ve bu vesileyle kanundaki eksikliklerin, yanlışların, yanlışların düzeltilmesi için iyi bir fırsat olduğunu kaydeden Yalçın, “Öğretmen kadrosuna atamalarda sadece Kamu Personeli Seçme Sınavı puan avantajına göre yapılmalı, mülakat kaldırılmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nde açılan iptal davasında uzman/başöğretmen yazılı sınavının iptali talep edilmemiş ve mahkeme bu konuda bir karar vermemiş olmasına rağmen, mesleki basamaklarda ilerleme sadece öğretmenlik hizmet süresine dayandırılmalıdır. Öğretmenlikte beş yılını dolduranlar başöğretmen ünvanını alabilmelidir.”
“ŞUBE MÜDÜRLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ”
Şube müdürlerinin haklı taleplerini dinlemek isteyen Yalçın, “Şube müdürü ve şef gibi idari hizmetler ekibine görev, yetki ve sorumluluk genişliği ile bağdaşmayacak şekilde sınırlı özlük hakları ve yetkiler verilmiştir. Özlük haklarının kendilerine hiyerarşik olarak bağlı olan ve yönetim, karar alma, uygulama ve hesap verme sorumluluğu olmayan diğer kamu görevlilerinden çok farklı olmayan bir düzeyde verildiği görülmektedir. Uzman ve başöğretmen ünvanı ile takımlarda bulunurken, fiilen öğretmenlik yapmayanlara veya sonradan şube müdürlüğü takımlarına atananlara, öğretmenlik dışında başka şartları da varsa, uzman ve başöğretmenliğe başvurma hakkı verilmelidir. Şube müdürlerinin mali haklarının artırılması için ‘ücret artışı, yetki tazminatı verilmesi’ taleplerini toplu iş sözleşmesi masasına taşıyacağız.” söz konusu.
Yalçın, Bakan Tekin’e 31 Aralık tarihinin iller içi yeniden yerleştirme takviminde esas alınmasındaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ederek, bu konuda kesin ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini, bunun yolunun da 31 Aralık tarihini iller içi yeniden yerleştirme takviminde mihenk taşı alacak bir düzenlemeden geçtiğini söyledi. sözlerine ekledi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sorunların farkında olduklarını belirterek, öğretmenler ve eğitim kadrolarıyla toplantıya geldiklerini, sorunlara çözüm bulmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.